خیلیها از درد سیاتیک مینالند
عصب سیاتیک در صورت وارد آمدن فشار بر پشت و کمر فرد و یا به طور کلی هر قسمتی از بدن، تحریک شده و دچار فشردگی میشود. در این زمان است که فرد احساس درد و ناراحتی خفیف تا شدید میکند.
با این حال هر نوع درد و ناراحتی در قسمت کمر، نشانه قطعی ابتلا به سیاتیک نخواهد بود.
علائم و نشانههای زیادی وجود دارد که بتوان توسط آنها تشخیص داد که فرد از سیاتیک رنج می برد یا خیر.
راههای تشخیص سیاتیک
1- سابقه پزشکی
قبل از هر آزمایشی، پزشک باید درباره وضعیت سلامتی و بیماری های فرد، از وی سوال هایی بپرسد.
2- بررسی سلامت جسمی
در مرحله بعد، سلامت پاها و نخاع آزمایش میشود. معمولا در این مرحله، بیمار باید حرکات و ورزش های کششی انجام دهد و در خصوص احساس درد در برخی نواحی بدن، سئوالاتی از وی پرسیده میشود.
3- آزمایش عضلات
برای تشخیص سلامت عضلانی و افتراق درد عضلانی از درد اعصاب، آزمایش عضلات انجام می گیرد.
پزشک از بیمار میخواهد که از وضعیت چمباتمه یا دراز کشیده، بلند شود و با پاشنه پاها و سپس با انگشتان پا راه برود.
اگر با انجام این حرکات، دردی ایجاد شود، میتوان گفت که بیمار سیاتیک دارد.
4- عکسبرداری ها
اگر دردها برای بیش از چهار هفته ادامه یابند، یا میزان درد به مرور زمان بیشتر و بیشتر گردد، این نشانهها را میتوان از علائم بیماری سیاتیک دانست. لازم به ذکر است ابتلا به بیماری هایی نظیر سرطان نیز میتواند علائم و نشانههایی نظیر سیاتیک برای فرد ایجاد کند.
در این شرایط، پزشک برای تشخیص اینکه کدام اعصاب آسیب دیده اند، از عکسبرداری استفاده میکند. برخی روش های عکسبرداری عبارتند از: عکسبرداری با اشعه ایکس از نخاع، ام آر آی، سی تی اسکن و ... .
یکی از مهمترین دلایل بیماری سیاتیک، بیرون زدگی دیسک است. بیرون زدگی دیسک که فتق دیسک هم گفته میشود، اختلال دائمی دیسک های کمری است
علل درد سیاتیک
سیاتیک معمولا به درد خفیف تا شدیدی گفته میشود که در ناحیه پایین کمر احساس میشود. اما همانطور که گفتیم این درد میتواند در ناحیه نشیمنگاه، پاها و حتی انگشتان پا نیز احساس شود.
در حقیقت درد سیاتیک از التهاب اعصاب ناشی میشود. از طرفی این التهاب ناشی از فشار وارده در ناحیه کمر است که منجر به تحریک اعصاب نخاعی می گردد.
درمان سیاتیک معمولا به علت آن بستگی دارد.
1- فتق یا بیرون زدگی دیسک
یکی از شایع ترین و مهم ترین دلایل بیماری سیاتیک، بیرون زدگی دیسک است. بیرون زدگی دیسک که فتق دیسک هم گفته میشود، اختلال دائمی دیسک های کمری است. در این شرایط، قسمت نرم و ژله ای مرکز دیسک به دیوارههای بیرونی چسبیده و دردها و ناراحتی های کمری را منجر میشود. این شرایط، از شکست هستهها و حلقههای دیسک ها ناشی میشود.
2- تنگ شدن کانال نخاعی
دلیل دیگر سیاتیک، تنگ شدن کانال نخاعی و انقباض نخاع می باشد. در این شرایط، نخاع دچار فشردگی می گردد.
تنگ شدن کانال نخاع تحتانی معمولا در افراد مسن ایجاد میشود. در واقع با افزایش سن، فرد بیشتر در معرض درد سیاتیک به علت تنگی کانال نخاعی قرار می گیرد.
انقباض نخاعی همچنین منجر به درد پاها می گردد. این دردها بسته به وضعیت بدن فرد کم و زیاد میشود؛ برای مثال وقتی فرد از وضعیت نشسته یا خوابیده، برای ایستادن و راه رفتن تلاش میکند، درد به شدت افزایش می یابد.
درد سیاتیک با نشستن فرد از وضعیت ایستاده کم میشود، ولی قطعا این تغییر وضعیت به منزله درمان سیاتیک نخواهد بود.
3- حوادث و آسیب ها (تروما)
حادثه یا آسیب، دلیل معقول و واضح تر سیاتیک است که میتواند ناشی از عوامل متعددی باشد.
تروما معمولا از اعمال فشار و آسیب به اعصاب نخاعی ناشی میشود، مانند زمانی که جسمی سنگین به دوش گذاشته شود و یا هر گونه فشاری به کمر فرد وارد شود.
برای مثال وقتی فرد تصادف میکند، تاثیر این تصادف بر اندام های تحتانی بدن میتواند منجر به تروما و در نهایت بروز التهاب اعصاب نخاعی و درد سیاتیک گردد.
دلایل متعدد دیگری میتواند برای درد سیاتیک وجود داشته باشد، اگرچه موارد ذکر شده را میتوان به عنوان شایع ترین دلایل در نظر گرفت.
به هر حال با دانستن علت اصلی ابتلا به درد سیاتیک، روند درمان سریع تر و موثرتر خواهد بود.
درمان طبیعی درد سیاتیک
هر زمانی که دردی در ناحیه پشت و کمر خود احساس کردید، مخصوصا در قسمت تحتانی کمر، باید برای تشخیص صحیح به پزشک مراجعه کنید.
در این زمان اگر تشخیص پزشک، بیماری سیاتیک بود، بهترین درمان بسته به علت ابتلا و سایر ویژگی های بیماری انتخاب خواهد شد.
درمان سیاتیک بستگی به این دارد که شدت دردهای فرد چقدر است. در واقع هرچه دردها شدیدتر باشد، روند درمان پیچیده تر و جدی تر خواهد بود.
از این رو بهتر است که بیماری هر چه سریع تر تشخیص داده شود تا روند درمان سریع تر و البته ساده تر صورت گیرد.
معمولا روش درمان طبیعی سیاتیک به همه افراد توصیه میشود، چراکه روشی بسیار راحت و البته تاثیر گذار مخصوصا برای دردهای خفیف خواهد بود.
لازم به ذکر است ابتلا به بیماری هایی نظیر سرطان نیز میتواند علائم و نشانههایی نظیر سیاتیک برای فرد ایجاد کند.
رژیم و مکمل های غذایی
انتخاب یک رژیم غذایی سالم به عنوان سد دفاعی در برابر هر گونه بیماری می باشد. این رژیم غذایی به فرد این امکان را می دهد تا علاوه بر انرژی، سلول های بدن از تمام ویتامین ها و مواد معدنی استفاده کنند.
مصرف مکمل های غذایی، مخصوصا مکمل های حاوی کلسیم و منیزیم برای حفظ سلامت سیستم عصبی و همچنین پیشگیری از گرفتگی عضلانی بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
پیام درمانی (ورزش)
پیام درمانی راه حل مناسب دیگر برای دردهای سیاتیک است. این روش باعث احیای قدرت بدنی و در نتیجه احیای سلامتی می گردد. پیام درمانی همچنین میتواند در اصلاح فشارها و تراکم اعصاب کمری، که دلیل اصلی دردهای سیاتیک محسوب میشوند، بسیار تاثیر گذار باشد.
همچنین استفاده از داروهای مسکن میتوانند برای کمک به انجام بهتر و راحت تر ورزش ها، راه مناسبی باشند.
استفاده از کمپرس آب گرم (مثل کیسه آب گرم) راه حل دیگری است که با گشادکردن رگ های خونی کمر و تسهیل گردش خون، باعث افزایش اکسیژن رسانی به مهرهها و اعصاب کمری شده و از این رو دردهای سیاتیک را تسکین می دهد.
با وجود راههای درمانی متعدد، سیاتیک ممکن است نسبت به درمان مقاوم باشد. از این رو مهم است که برای یافتن بهترین راه درمانی، تمامی راهها به ترتیب استفاده شوند.
مطالب مرتبط: